Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

20 marca 2017 r.

List otwarty do ministra zdrowia wyrażający poparcie Wielkiej Koalicji za Równością i Wyborem stanowiska Unii Europejskiej w kwestiach praw reprodukcyjnych i edukacji seksualnej. List został napisany i złożony przez Federację na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny w imieniu 64 organizacji pozarządowych i inicjatyw nieformalnych, w tym w imieniu Protestu kobiet.

Federacja na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny
ul. Nowolipie 13/15

Szanowny Pan
Konstanty Radziwiłł
Minister Zdrowia
Ministerstwo Zdrowia
ul. Miodowa 15

Szanowny Panie Ministrze,

W związku z trwającą obecnie na forum ONZ 61. sesją Komisji do spraw Statusu Kobiet (Commission on the Status of Women) polskie organizacje pozarządowe działające na rzecz praw kobiet, zrzeszone w Wielkiej Koalicji za Równością i Wyborem, chciałyby wyrazić poparcie dla stanowiska Unii Europejskiej w kwestiach praw reprodukcyjnych i edukacji seksualnej.
Stanowisko to, wypracowane przez wszystkie państwa Unii Europejskiej, jest oparte na Konkluzji Rady Unii Europejskiej z dnia 26 maja 2015 roku (9242/15). Wyrażamy nadzieję, że polski rząd będzie kontynuował respektowanie tych ustaleń poprzez poparcie wspólnego stanowiska Unii Europejskiej podczas 61. Sesji Komisji do spraw Statusu Kobiet.

Zdecydowanie sprzeciwiamy się negowaniu znaczenia praw reprodukcyjnych. Prawa reprodukcyjne stanowią nieodłączną i bardzo ważną część praw człowieka. Ich prawnoczłowieczy charakter został potwierdzony na forum ONZ podczas IV Światowej Konferencji na rzecz Kobiet w Pekinie i jej dokumencie końcowym, Deklaracji Pekińskiej i Platformie Działania oraz w wielu innych dokumentach międzynarodowych, w tym w dokumentach końcowych z posiedzeń Komisji ds. Statusu Kobiet. Wymienione dokumenty uznają i potwierdzają prawo kobiet do kontroli wszystkich aspektów swojego zdrowia, a w szczególności do decydowania o własnej płodności, jako bezpośrednio związane z prawem do samostanowienia (punkt 17 Deklaracji Pekińskiej).

Równie ważna z punktu widzenia realizacji praw reprodukcyjnych jest powszechna i rzetelna edukacja seksualna. Prawo do kompleksowej edukacji seksualnej zostało potwierdzone zarówno przez UNESCO, jak i przez Radę Praw Człowieka ONZ. Rzetelna edukacja seksualna chroni młodzież, wyposażając ją w wiedzę, ucząc odpowiedzialności i bezpiecznych zachowań. Konstytucja w art. 48 (ust. 1 zd. drugie) obliguje rodziców do uwzględnienia w procesie wychowania stopnia dojrzałości dziecka, a także wolności jego sumienia i wyznania oraz jego przekonań. Wychowywanie dzieci powinno także uwzględniać stan aktualnej wiedzy, w tym wiedzy o seksualności człowieka.

Prawo do kontroli nad kwestiami związanymi z seksualnością człowieka, obejmujące zarówno rzetelną edukację seksualną, jak i prawo decydowania o własnej rozrodczości odgrywa fundamentalne znaczenie w zapobieganiu przemocy i jest bezpośrednio powiązane z  sytuacją ekonomiczną kobiet. Poparcie tych postulatów przyczyni się do poprawy warunków życia kobiet i lepszej ochrony ich praw.

List ten podpisują 64 organizacje pozarządowe i inicjatywy nieformalne zrzeszone w Wielkiej Koalicji za Równością i Wyborem:

(s)Prawa Kobiet
Te Tematy
Trójmiejska Akcja Kobieca
Wielkopolski Kongres Kobiet

Warszawa, dnia 20 marca 2017 r.