Stanowisko edukacyjne - Dość pogardy i przemocy

Stanowisko edukacyjne Protestu kobiet podczas demonstracji "Dość pogardy i przemocy!" 23 października 2016 r. pod Sejmem RP. Demonstracja odbywała się w ramach Ogólnopolskiego Strajku Kobiet - Runda II.

Protest kobiet zorganizował rozbudowane stanowisko edukacyjno-informacyjne z zadaszeniem, na którym rozdawane były m.in. ciepłe napoje dla manifestujących. Na stanowisku prowadzona była zbiórka podpisów pod Petycją Ogólnopolskiego Strajku Kobiet, zbierane były także listy do klubów parlamentarnych (w  ramach nowej akcji Protestu kobiet) oraz prowadzona była zbiórka publiczna pieniędzy na rzecz działalności Centrum Praw Kobiet.

Protest kobiet prowadził także punkt Czarnych łez - akcji budującej poczucie wspólnoty protestujących w obronie swoich praw kobiet. Gośćmi specjalnymi stanowiska były Krystyna Kacpura z Federacji na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny oraz Urszula Nowakowska z Centrum Praw Kobiet.